امروزه مدلهای مختلفی برای گردنبند وجود دارد که استفاده از آنها به مدل صورت و بالاتنه و لباس شخص مرتبط است. گردنبند طوقی برای گردنهای بلند مناسب است ولی برای گردنهای کوتاه مناسب نیست. البته گردنبندهای طوقی خیلی باریک برای گردنهای خیلی بلند و باریک مناسب نیستند. برای گردن های کوتاه گردنبند دوتایی ظریف خوب است (که باید با لباس یقه هفت یا یقه باز پوشیده شود و بلندی گردنبند تا بالای سینهها باشد) گردنبندهای بزرگ و بلند سینهها را بزرگتر نشان میدهند. برای افرادی با سینه بزرگ آویزهای کوچ چند تایی مناسب است این آویزها باید بالای سینه قرار بگیرد. برای افرادی با شانههای مایل یا چاق، گردنبندهای ظریف رشتهای مهره دار یا مدلهای هندسی (مثلاً مکعبی) مناسب میباشد.
محصولات مرتبط
گردنبند
گردنبندها دارای مدلهای مختلف زنجیردار با یا بدون آویز (نگین)، گردنبند طوقی (که مانند دستبند به دور گردن بسته میشود و آویزان نیست)، گردنبندهای بلند که میتوان یک لا یا دو لا انداخت و... هستند.
تاثیر مدل گردنبند
امروزه مدلهای مختلفی برای گردنبند وجود دارد که استفاده از آنها به مدل صورت و بالاتنه و لباس شخص مرتبط است. گردنبند طوقی برای گردنهای بلند مناسب است ولی برای گردنهای کوتاه مناسب نیست. البته گردنبندهای طوقی خیلی باریک برای گردنهای خیلی بلند و باریک مناسب نیستند. برای گردن های کوتاه گردنبند دوتایی ظریف خوب است (که باید با لباس یقه هفت یا یقه باز پوشیده شود و بلندی گردنبند تا بالای سینهها باشد) گردنبندهای بزرگ و بلند سینهها را بزرگتر نشان میدهند. برای افرادی با سینه بزرگ آویزهای کوچ چند تایی مناسب است این آویزها باید بالای سینه قرار بگیرد. برای افرادی با شانههای مایل یا چاق، گردنبندهای ظریف رشتهای مهره دار یا مدلهای هندسی (مثلاً مکعبی) مناسب میباشد.
گردنبند نباید روی مرز یقه لباس قرار بگیرد. با لباس یقه صاف بهتر است گردنبند استفاده نشود و به جای آن گوشواره استفاده شود. با یقه بسته مانند یقه پولو زنجیرها و آویزهای ظریف کم ارزش به نظر میرسند اما چند لایه گردنبند بلند و چندتایی پر زرق و برق مناسب است. برای تاپها وبلوزهای رکابی گردنبندهای بلند چند رشتهای مناسب است. گردنبندهای بلند معمولاً باید حداکثر تا بالای ناف باشد.
چوب
چوب، از نظر گیاهشناسی، بخش جامد و سخت زیر پوست ساقه درخت یا دیگر گیاهان چوبی است که به شکل بافت آوندی وجود دارد.
گرچه در باور عموم چوب تنها در درخت و بوته یافت میشود، از نظر علمی در همه گیاهان آوندی وجود دارد. در چوب مجراهای زیر قابل مشاهده است:
- بافت چوبی یا مجراهای چوبی، که شیره خام، آب و نمکهای معدنی محلول را از ریشه به برگها و غنچههای هوایی میبرد.
- آوند آبکشی یا مجراهای لیبر، که غذای آماده برای برگها (شیره تولیدی) به شکل محلول از طریق آنها برای تغذیه بقیه گیاه به گردش در میآید.
مجراهای چوبی بهوسیله سلولهای مرده و دیوارههای چوبی شده به وجود میآیند. در هر دو حال پروتوپلاسم (بخش زندهٔ سلول ) سلولی پدیدار میگردد و دیوارها بهوسیله تهنشین شدن ماده لیگنین (که سختی چوب از آن است) افزایش مییابند.
تصویر لیگنین
سطوح تار و آوندی در نخستین سال رشد خود را در فاصلهای معین در بافت میان آوندهای چوبی و آبکشی قرار میدهند، این لایه کامبیوم نامیده میشود. کامبیوم به دو بخش درونی (آوند چوبی) و بیرونی (آوند آبکشی) تقسیم میشود. همچنانکه سلولهای پیر با رشد پیوسته تنه فرو میریزند، لایههای تازه آوند آبکشی کار خود را انجام میدهند.
دسته آوندی آبکش در ساقه کرفس
کامبیوم چوب پنبه
چوب بی گمان یکی از بهترین و سودمندترین مواد خام طبیعت است و بی آن بشر هرگز به سطح پیشرفت و رفاه کنونی نمیرسید.
چوب ابتدا، مادهای حیاتی برای ساخت ابزارهای اولیه، خانه و قایق برای حرکت در رودها بود. سپس، برای ساخت اکثر اشیا و ابزارهای سودمندی که انسان قرنها برای پیشرفت زندگی خود به آنها متکی بود، به کار رفت. بخشی از فناوری چوب بر اثر تلاش صنعتگران باقی مانده، ولی بیشتر آن ناچار از بین رفته و با مواد و روشهای دیگر که نتیجه انقلاب صنعتی بشر است، جایگزین شده است.
چوب تنها منبع طبیعی تجدیدپذیر است. نفت و زغال و دیگر معادن سرانجام روزی تمام خواهد شد، ولی جنگلی که خوب نگهداری شود (حتی گاه بدون نگهداری) بهطور نامحدود به تولید چوب ادامه خواهد داد. چوب جایگاه برجستهای در اقتصاد جهانی دارد. تولید سالانه چوب در جهان ۲۵۰۰ میلیون متر مکعب است. خواص فیزیکی و شیمیایی و نیز مکانیکی چوب آن را فعلاً بی جانشین کردهاست.
چوب یکی از مفیدترین موادی است که ما در اختیار داریم. چوب محکم است اما میتوان به سادگی آن را برید و به شکلهای مختلف درآورد. بخش عمدهٔ چوب از تنهٔ درختها بدست میآید. چوب همچنین یکی از قدیمیترین و ابتداییترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن بهره بردهاست. چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست میآید و از مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز میباشد.
درونچوب
در علوم جنگل، بخش درونی و غیر زنده ساقه درخت که به آن استحکام بیشتری میبخشد را درون چوب میگویند. به همین منوال بخش بیرونی ساقهٔ درخت مرکب از یاخته های زنده که آب را به بخشهای بالاتر درخت منتقل میکند برون چوب نامیده میشود.
چوب درونی شدن در تمامی درختان پس از سن مشخصی رخ میدهد که به نوع گونه چوبی بستگی دارد ولی برخی از درختان درون چوب نامشخص هستند یعنی بخش تیره تری در تنه یا گرده بینه درخت دیده نمیشود مانند برخی ار انواع خانواده صنوبر، ممرز، توسکا، بید، ون یا زبان گنجشک و برخی از سوزنی برگان مثل زربین، سروناز، سرو شیراز. درون چوب دارای خواص بهتری نسبت به برون چوب است که اغلب به علت تجمع مواد استخراجی تیره شدن و افزایش دوام طبیعی چوب میباشد در نتیجه کمتر مورد حمله قارچ ها و سایر عوامل مخرب چوب قرار میگیرد.
هر نوع پوسیدگی که به درون چوب محدود میشود را «درونپوسه» مینامند. سرخ، خاکستری یا آبی شدن درونچوب درختان پهنبرگ که لزوماً در نتیجه پوسیدگی نیست، را اصطلاحاً «درونتیرگی» مینامند. قهوهای یا مشکی شدن قسمتهایی از درخت یا دار که لزوماً در نتیجه پوسیدگی نیست را «درونسیاهی» نام گذاشتهاند.
انواع درونچوب
- چوبی که تحت تأثیر عوامل طبیعی مانند قارچ و یخ زدگیتغییر رنگ داده و شبیه به درونچوب شده باشد، «درون چوب کاذب» نام دارد.
- نوعی درون چوب کاذب که بر اثر یخبندان شدید به وجود میآید و سبب ایجاد قسمتهای رنگی در بخش مرکزی ساقه میشود «درونچوب یخزاد» نام دارد.
- درونچوب کاذبی به رنگ مشکی یا قهوهای تیره که معمولاً از درونچوب قابل تشخیص نیست و عمدتاً در پهنبرگان مشاهده میشود، «درونسیاه» نامیده میشود.
- قرمزی بارز درونچوب سوزنیبرگان و برخی پهن برگان که عامل آن نوعی قارچ است را «دلقرمزی» میگویند.
کاج مطبق
انداختن درخت و حمل الوار
در زمانهای گذشته به وسیلهٔ ارههای دستی درختها را میبریدند اما امروزه برای انداختن درخت از ارههای برقی یا ماشینهای بزرگی استفاده میشود که میتوانند در چند ثانیه یک درخت را بیندازند و پوست تنهٔ آن را بکنند. در بعضی کشورها تنههای درخت را به نزدیک ترین رودخانه می اندازند و به کمک جریان آب به کارگاه چوب بری میرسانند، ولی بخش عمدهٔ الوار با کامیونهای مخصوص یا با قطار حمل میشود.
- وزن مخصوص چوب، بستگی به مقدار خلل و فرج و میزان رطوبت همراه آن دارد و معمولاً در رطوبت ۱۵ درصد محاسبه میشود. چوب سنگین تر معمولاً مقاوم تر است و بار بیشتری را تحمل میکند.
- رطوبت چوب، مقدار آبی است که در واحد وزن چوب وجود دارد. رطوبت چوب بر روی خواص فیزیکی چوب اثر زیادی میگذارد.
- هدایت حرارت در چوب، چوب به دلیل کم بودن قابلیت هدایت حرارتی برای ساختن عایقهای حرارتی مناسب است.
- تغییر ابعاد بر اثر حرارت: ازدیاد حرارت، معمولاً حجم را کمی زیاد میکند و مقدار رطوبت را کاهش میدهد و باعث کاهش جرم حجمی میشود. ضریب انبساط حرارتی چوب در جهت طولی حدود ۱۸ درصد جهت شعاعی و مماسی است.
- گرمای ویژه چوب: گرمای ویژهٔ چوب خیلی زیاد است و وقتی در کنار هدایت حرارتی ناچیز آن قرار میگیرد باعث به وجود آمدن ویژگیهای مناسب در چوب میشود. برای مثال سطوح چوب در برابر خورشید و تابش آن بر خلاف فلزات سوزاننده نیست و در محیطهای بسیار سرد نیز یخ نمیزند.
- جذب و تخفیف صدا: چوبهای سبک، صداهارا بهتر جذب میکنند. هر چه سطح چوب نا منظم تر و مرطوب تر باشد، خاصیت عایق بودن آن در برابر صدا بیشتر است.
خواص مکانیکی چوب
- سختی چوب: این ویژگی در کیفیت کار با آن ونیز مصارفی نظیر پارکتکه پیوسته تحت تأثیر سایش هستند مهم است. چوبهای نرم بیشتر مصرف درودگریدارند.
- تاب فشاری، به خاطر ساختمان ناهمگن چوب در جهات و اندازههای مختلف، متفاوت است. چوب در جهت الیاف تاب فشاری زیادی دارد ولی بر اثر وارد آوردن نیروی خیلی زیاد تغییر شکل میدهد.
- مقاومت خمشی: چوب تحت تأثیر خمش بهطور محسوسی تغییر شکل میدهد. اگر نیروی وارد شده بیش از تاب خمشی باشد باعث از هم گسیختگی الیافمیشود.
- تاب ضربهای: چون چوب مرطوب انعطافپذیر تر است، مقاومت آن در برابر ضربه بیشتر است. بهطور کلی هرچه چوب متخلخل تر باشد، تاب ضربهای آن کمتر است.
- دوام چوب: چوب جسم بادوامی نیست. و به وسیله حشرات و قارچها فرسوده میشود. البته چوبهای متراکم تر، مقاوم تر اند و میتوان با روشهایی تراکم چوب را افزایش داد.
خواص شی
- اثر هوا، lکسیژن و آب بر سلولز: هوای خشک در حرارت عادی بر روی سلولز اثر نمیکند. مواد اکسیدکننده نیز در صورت رقیق بودن بر روی سلولز اثر ندارند ولی چنانچه غلیظ باشند مولکول سلولز را تحت تأثیر شیمیایی قرار میدهند.
- اثر حرارت: سلولز در درجه حرارت ۱۵۰ درجه سانتی گراد تغییر رنگ میدهد و در ۳۰۰ درجه سانتی گراد تجزیه میشود.
- اثر اسیدها: اغلب اسیدهای معدنی و آلی تنها چنانچه غلیظ باشند بر سلولز مؤثرند.
- اثر قلیاها: بهطور کلی قلیاها در حالت رقیق بر سلولز اثری ندارند ولی سود غلیظ بر سلولز اثر میکند و از این طریق مواد مختلفی به دست میآید که در صنایع تهیه ابریشم مصنوعی کاربرد دارند.
خواص کاربردی
- یکی از مصالحی است که قابل تجدید است و در صورت وجود مدیریت صحیح هیچوقت تمام نمیشود.
- در صنایع و موارد گسترده و گوناگونی مانند: کشتی سازی، هواپیما سازی، کاغذ سازی، ابریشم و چرم مصنوعی، ساخت ابزار موسیقی و غیره کاربرد دارد.
- چوب در تزیینات داخلی و خارجی به عنوان یکی از بهترین و زیباترین مصالح طبیعی، به طراحان کمک شایانی میکند.
- قطعات چوب به راحتی به هم چفت میشوند و توسط میخ و پیچ، چسب یا با اتصالات ساده جوبی مانند کام و زبانه و دم چلچله به همدیگر متصل میشوند.
دیدگاه خود را بنویسید